A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Οικονομία / Ελάφρυνση του χρέους και νέα μέτρα ζητά το ΔΝΤ

Ελάφρυνση του χρέους και νέα μέτρα ζητά το ΔΝΤ

Επιτάχυνση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εξυγίανση των δαπανών για τις συντάξεις (μείωση συντάξεων), διεύρυνση της φορολογικής βάσης (μείωση αφορολογήτου) και ελάφρυνση του χρέους, η οποία, ωστόσο, θα συνοδεύεται από νέα μέτρα, ζητά το ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Περίπου τρεις ώρες κράτησε η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, η οποία ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), και είχε ως αντικείμενο την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Αρθρου 4.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη χαλάρωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών από το ξέσπασμα της κρίσης αλλά η δημοσιονομική εξυγίανση και η εσωτερική υποτίμηση έχουν προκαλέσει μεγάλο κοινωνικό κόστος, με μείωση των εισοδημάτων και διόγκωση της ανεργίας.

Ωστόσο, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου ζητούν την περαιτέρω εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής με διεύρυνση της φορολογίας φυσικών προσώπων και την εξυγίανση των δαπανών στις συντάξεις προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων για την ενίσχυση ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού με μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Δεν είναι βιώσιμο το χρέος

Το Ταμείο κρίνει ότι, παρά τις θυσίες και τη βοήθεια των Ευρωπαίων, το δημόσιο χρέος έφτασε στο 179% στο τέλος του 2015 και δεν είναι βιώσιμο. Θα χρειαστεί, όπως επισημαίνει, ακόμα μεγαλύτερη ελάφρυνση, η οποία όμως θα πρέπει να συνοδεύεται από νέα μέτρα που θα συντελούν στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, τα περισσότερα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου εξέφρασαν την άποψη ότι αυτό θα κυμανθεί στο 1,5%, ενώ άλλοι υποστήριξαν πλεόνασμα 3,5% για το 2018, προσθέτοντας ότι με μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα μπορούσαν να επιτευχθούν προσωρινά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Η ανακοίνωση αναφέρεται στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην εφαρμογή του προγράμματος εξαιτίας του μεγάλου κόστους προσαρμογής και της συνεχιζόμενης πολιτικής αστάθειας, με την κορύφωσή της στα μέσα του 2015. Παράλληλα, σημειώνει την σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης με την πολιτική προσαρμογής που ακολούθησε και η οποία στηρίχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Το Ταμείο τονίζει την ανάγκη αποκατάστασης της υγείας του τραπεζικού τομέα με την τήρηση των όρων του προγράμματος και την εξάλειψη των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls).

Υπογραμμίζει επίσης την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, η οποία μακροχρόνια θα φτάσει περίπου στο 1% με βάση το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής.

Ομαδικές απολύσεις

Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου κρίνουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και η είσπραξη των φορολογικών οφειλών, κυρίως από τους μεγαλοοφειλέτες με την ταυτόχρονη καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

Η ανακοίνωση αναφέρεται και στην ανάγκη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενθαρρύνοντας την ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του χρέους, που θα συμπεριλαμβάνει δικαστικές λύσεις, αξιοποίηση του εποπτικού πλαισίου, αλλά και παραχώρηση κινήτρων στις τράπεζες.

Τέλος, ζητούνται παρεμβάσεις στα εργασιακά με εφαρμογή των ομαδικών απολύσεων και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων που παραμένουν κλειστά.

Η απόφαση για πιθανή χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν βρισκόταν στην ατζέντα, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρυ Ράις, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, με ανάρτησή του στο twitter, επιβεβαιώνοντας ότι η πολυπόθητη απάντηση του Ταμείου για το αν θα μείνει ή θα φύγει από το πρόγραμμα δεν θα δινόταν σήμερα.

Πηγή: Ελάφρυνση του χρέους και νέα μέτρα ζητά το ΔΝΤ – Οικονομία – Επικαιρότητα – Τα Νέα Οnline

Επίσης δείτε

Συμφωνία για την αξιολόγηση – Περικοπές έως 18% στις συντάξεις, στα 5.681 ευρώ το αφορολόγητο

«Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, υπάρχει άσπρος καπνός», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα στις 6 …

Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας 1,5 εκατ. Ελληνες

Νέα έρευνα της διαΝΕΟσις δείχνει ότι  το 2016, αν και το ποσοστό ακραίας φτώχειας έχει …

Η Εφορία ανοίγει τώρα και τις θυρίδες

Τις θυρίδες 5.500 μεγαλοοφειλετών, αλλά και καταθέσεις και ακίνητα που έχουν στο εξωτερικό, βάζει στο …

Ο Σαββίδης αναλαμβάνει μαζί με Γερμανούς και Γάλλους τον ΟΛΘ

Στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη, Γερμανών και Γάλλων περνάει ο ΟΛΘ, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε …