A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Οικονομία / ΕΝΦΙΑ βάσει της αξίας ακινήτων και του ετήσιου εισοδήματος από το 2018

ΕΝΦΙΑ βάσει της αξίας ακινήτων και του ετήσιου εισοδήματος από το 2018

Νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ μετά το 2018 και θα υπολογίζεται με βάση όχι μόνο την αξία των ακινήτων που κατέχει ο φορολογούμενος, αλλά και με βάση τα ετήσια εισοδήματά του, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Ο νέος φόρος που θα αποδίδει έσοδα 1 δισ. ευρώ λιγότερα απ’ ό,τι ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται για να περιληφθεί στο πακέτο των ελαφρύνσεων που θα προνομοθετηθεί και θα εφαρμοστεί στο μέτρο και τον βαθμό που επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Στόχος είναι να αντισταθμίσει μερικώς τις απώλειες που θα υποστούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων.

Το σχέδιο θα αποτελέσει μέρος της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, οι οποίοι θα έρθουν την επόμενη Τρίτη στην Αθήνα και είναι δύσκολο να γίνει δεκτό. Κατ’ αρχάς γιατί οι πιστωτές προκρίνουν μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων. Επιπλέον, ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος που αποδίδει σταθερά τα έσοδα που «υπόσχεται» και η τρόικα δύσκολα αποδέχεται παρεμβάσεις και ανατροπές. Επιπλέον, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης οδηγούν σε περαιτέρω επιβάρυνση των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων, τα οποία σύμφωνα με τους πιστωτές θα πρέπει να ελαφρυνθούν, καθώς έχουν ήδη επιβαρυνθεί σημαντικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, που διαρρέουν από το Μέγαρο Μαξίμου, ο ΕΝΦΙΑ που αποδίδει έσοδα της τάξης των 2,65 δισ. ευρώ ετησίως θα αντικατασταθεί από έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα έχει μικρότερη απόδοση κατά 35%-40%. Ο νέος φόρος θα σχεδιαστεί με βάση τα δεδομένα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, στο οποίο θα αποτυπώνεται το σύνολο των στοιχείων κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων. Κι αυτό γιατί δεν θα υπολογίζεται μόνο με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας, αλλά και με βάση τα εισοδήματα των ιδιοκτητών.

Σημειώνεται ότι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα είναι πλήρως λειτουργικό από τον Οκτώβριο του 2018.

Σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης, ο συνδυασμός της αξίας της ακίνητης περιουσίας και των εισοδημάτων δίνει καλύτερη εικόνα για τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων, γεγονός που θα επιτρέψει την ανακατανομή των επιβαρύνσεων.

Οσο πιο μεγάλα είναι τα εισοδήματα και η ακίνητη περιουσία που διαθέτει ένας φορολογούμενος τόσο πιο υψηλός θα είναι ο φόρος που θα καλείται να πληρώσει. Αντίθετα οι έχοντες πολύ χαμηλά εισοδήματα και παράλληλα μικρή ακίνητη περιουσία ενδεχομένως να απαλλάσσονται από τον φόρο ή να πληρώνουν μικρά ποσά.

Επίσης, πρόθεση είναι να διευρυνθεί η φορολογητέα βάση με την ένταξη όλων των ακινήτων χωρίς εξαιρέσεις, καθώς και με την κατάργηση φοροαπαλλαγών ή ειδικών καθεστώτων που ισχύουν σήμερα στον ΕΝΦΙΑ. Το νέο καθεστώς θα διαμορφωθεί μετά την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές των ακινήτων, η οποία θα φέρει τα πάνω κάτω στην κτηματαγορά, καθώς θα υπάρξουν περιοχές με σημαντική μείωση των τιμών έως και 30%-40%, ενώ σε άλλες περιοχές η αύξηση θα φθάνει ακόμη και το 100% κυρίως για αγροτεμάχια-φιλέτα εκτός σχεδίου πόλης και ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες σήμερα υπολείπονται κατά πολύ των εμπορικών τιμών.

Πηγή: ΕΝΦΙΑ βάσει της αξίας ακινήτων και του ετήσιου εισοδήματος από το 2018 | Ελληνική Οικονομία | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Επίσης δείτε

Συμφωνία για την αξιολόγηση – Περικοπές έως 18% στις συντάξεις, στα 5.681 ευρώ το αφορολόγητο

«Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, υπάρχει άσπρος καπνός», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα στις 6 …

Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας 1,5 εκατ. Ελληνες

Νέα έρευνα της διαΝΕΟσις δείχνει ότι  το 2016, αν και το ποσοστό ακραίας φτώχειας έχει …

Η Εφορία ανοίγει τώρα και τις θυρίδες

Τις θυρίδες 5.500 μεγαλοοφειλετών, αλλά και καταθέσεις και ακίνητα που έχουν στο εξωτερικό, βάζει στο …

Ο Σαββίδης αναλαμβάνει μαζί με Γερμανούς και Γάλλους τον ΟΛΘ

Στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη, Γερμανών και Γάλλων περνάει ο ΟΛΘ, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε …