A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Ελλάδα / Παπαστράτος: Μετά από 86 χρόνια σταματάει την παραγωγή τσιγάρων στην Ελλάδα

Παπαστράτος: Μετά από 86 χρόνια σταματάει την παραγωγή τσιγάρων στην Ελλάδα

Αν κάποιος περπατήσει ανάμεσα στους τοίχους του παλιού εργοστασίου της Παπαστράτος στον Πειραιά, εκεί που σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο λιμάνι, θα έβλεπε στον χώρο που φιλοξενεί το μουσείο της εταιρείας ότι το χαρμάνι έχει αλλάξει πολλές φορές για να παραμείνει ζωντανή η εταιρεία.

Εκατό και χρόνια, από το καλοκαίρι του 1895 όπου ο Ευάγγελος Παπαστράτος δοκίμαζε το πρώτο του τσιγάρο στην πλατεία του Αγρινίου σε ηλικία δώδεκα χρονών, και 86 από την ημέρα που ο Ελευθέριος Βενιζέλος με το πάτημα ενός κουμπιού έθετε σε λειτουργία το εργοστάσιο της μετέπειτα μεγαλύτερης ελληνικής καπνοβιομηχανίας.

Στα χρόνια που πέρασαν η Παπαστράτος βίωσε πολέμους, χρεοκοπίες του κράτους, κοινωνικές αναταράξεις την πίεση των πολυεθνικών και τελικά την συνεργασία της με την Philip Morris όμως παρέμεινε σταθερά στην Ελλάδα και σε ανοδική πορεία κάτι που την τοποθετεί σήμερα στην δέκατη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας.

Σε ένα μελλοντικό ταξίδι στο μουσείο ο επισκέπτης θα διαβάζει – εκτός απροόπτου: 2020: Η Παπαστράτος παρήγαγε τα τελευταία τσιγάρα στο εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο.

Ποιο είναι αυτό το γεγονός που προκάλεσε την “κοσμοϊστορική” αυτή αλλαγή; Μία στάση νωρίτερα στο μελλοντικό αυτό ταξίδι ο επισκέπτης θα έβλεπε την ημερομηνία σταθμό: 2018: Ολοκλήρωση επένδυσης 300 εκατ. ευρώ. Ο …. θέτει σε λειτουργία την μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού ΙQOS, εξαγωγές σε 30 χώρες.

Η χθεσινή είδηση της νέας επένδυσης της Philip Morris International στην Ελλάδα έκρυβε μέσα της και μία δεύτερη είδηση, ιστορικής κυρίως σημασίας. Η Παπαστράτος 86 χρόνια μετά από την ίδρυσης παύει να είναι καπνοβιομηχανία με την παραδοσιακή της μορφή. Από την εγκατάσταση των μηχανημάτων για την παραγωγή των ράβδων καπνού σιγά σιγά θα μειώνεται η παραγωγή των τσιγάρων όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει πλήρη διακοπή σε βάθος τριών χρόνων και οι εγχώριες ανάγκες θα καλύπτονται πλήρως από εισαγωγές.

Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μία “τραγική είδηση” αν αυτή η εξέλιξη δεν είχε απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της Παπαστράτος. Με τη επένδυση των 300 εκατ. ευρώ (σ.σ. την μεγαλύτερη ξένη επένδυση έως σήμερα για το 2017 στην Ελλάδα) πέρα από την δημιουργία 400 νέων θέσεων εργασίας, οι εξαγωγές από 60% που είναι σήμερα θα εκτοξευθούν πάνω από 90% σε μία τριετία ενώ ελληνικά καπνά – η Παπαστράτος έχει δεσμευθεί για την αγορά τουλάχιστον του 50% των καπνών ανατολικού τύπου που παράγονται στην χώρα μας – θα ταξιδεύουν πλέον σε περισσότερες από 30 χώρες.

Τέτοιες αλλαγές συνήθως βρίσκουν εμπόδια κυρίως από όσους δεν μπορούν να καταλάβουν τις εξελίξεις ή δεν θέλουν απλά να “ξεβολευτούν” από τις ράγες στις οποίες έχουν μάθει να κινούνται. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται αρκετές φορές και οι εργαζόμενοι μίας επιχείρησης. Στην περίπτωση της Παπαστράτος δεν συνέβη όμως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή στηρίζουν την διοίκηση στην απόφαση για στροφή από μία παραδοσιακή καπνοβιομηχανία σε ένα κέντρο καπνικών προϊόντων νέας γενιάς.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, η συγκεκριμένη επένδυση ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς καθώς την συγκεκριμένη μονάδα διεκδικούσαν και άλλες χώρες όπου έχει παρουσία η Philip Morris. Όλα τα παραπάνω γίνονταν ακόμη πιο δύσκολα φυσικά όταν η χώρα μας βρίσκεται ακόμη υπό καθεστώς capital control, υπερφορολόγισης των επιχειρήσεων ενώ δεν έχει κάνει κάποιο ουσιαστικό βήμα για την καταπολέμιση των λαθραίων τσιγάρων.

Αναδημοσίευση από: Παπαστράτος: Μετά από 86 χρόνια σταματάει την παραγωγή τσιγάρων στην Ελλάδα – Επιχειρήσεις – NEWS247

Επίσης δείτε

Τουρκία: “Δέσμευσε” το αεροδρόμιο Ρόδου

Διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς τις χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση Denizkurdu, λόγω …

Σοκ στο Μενίδι. Αυτός είναι ο απόστρατος που βίαζε συγγενικό του πρόσωπο με βαριά νοητική υστέρηση

Πατέρας και παππούς ο ίδιος, δεν σεβάστηκε τίποτα και επιτέθηκε σεξουαλικά σε 30χρονη με βαριά …

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς την ημέρα της 24ωρης απεργίας

Με στάσεις εργασίας, οι οποίες και ξεκινούν από αύριο στα λεωφορεία, θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι …

Μπλε Φάλαινα: 15χρονη το πρώτο θύμα του διαδικτυακού «παιχνιδιού» στην Ελλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και αρκετές εβδομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο για το νέο διαδικτυακό παιχνίδι …