A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Εργασία / Βενιάμης: Οι συνδικαλιστές εμποδίζουν 50.000 Έλληνες να πιάσουν δουλειά στα πλοία μας με 1800 ευρώ το μήνα!

Βενιάμης: Οι συνδικαλιστές εμποδίζουν 50.000 Έλληνες να πιάσουν δουλειά στα πλοία μας με 1800 ευρώ το μήνα!

Στα αιτήματα των συνδικαλιστών απέδωσε την απουσία των Ελλήνων ναυτών από τα ελληνόκτητα πλοία, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9,89». Ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης σε μια σπάνια δημόσια τοποθέτηση του για το ρόλο των συνδικαλιστών στον κλάδο τους κατηγόρησε πως ενώ θα μπορούσαν ακόμα και 50.000 Έλληνες να βρουν δουλειά στα ελληνόκτητα πλοία οι συνδικαλιστές το μπλοκάρουν.

Στο επίκεντρο των καταγγελιών του έθεσε τον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ Αντώνη Νταλακογιώργο λέγοντας πως “δεν μπορεί κάποιος που κάθεται σε μια καρέκλα να κόβει το συνταγματικό δικαίωμα σε νεαρούς Έλληνες να βρουν δουλειά”. Όπως είπε ο κ. Βενιάμης «σε 5.000 ελληνόκτητα πλοία δεν υπηρετούν ούτε πέντε Έλληνες» επειδή οι συνδικαλιστές δεν δέχονται να προχωρήσει η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με διεθνώς ανταγωνιστικούς όρους.

Μιλώντας σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνική εκπομπή ο πρόεδρος της ΕΕΕ σημείωσε πως “τα τελευταία χρόνια έχω φέρει στην κάθε κυβέρνηση την έννοια της ναυτοσύνης που υπήρχε τη δεκαετία του 80. Να το επαναφέρουμε πως: να δώσουμε το δικαίωμα να έρθουν με ανταγωνιστικούς μισθούς όχι αυτούς που θα αποφασίσει ο κάθε πλοιοκτήτης αλλά με βάση τη διεθνή σύμβαση που ισχύει για τους ξένους που απασχολούνται σήμερα στα καράβια. Αυτή τη σύμβαση έχουμε προτείνει και στην κυβέρνηση και στους συνδικαλιστές να τη συζητήσουμε και να μπορέσουμε να δώσουμε νέες θέσεις εργασίας σύννομές με βάση τα διεθνή κρατούντα”.

Όμως, συνέχισε, επειδή αρνείται η ΠΝΟ να υπογράψει νέα σύμβαση που να δίνει το δικαίωμα στους παλιούς ναυτικούς να πάνε στα πλοία με ατομικές συμβάσεις με μίνιμουμ μισθό τα διεθνώς προβλεπόμενα απο την International Transport Workers’ Federation (ITF), ο κάθε ιδιοκτήτης αρνείται να τους πάρει γιατί δεν υπάρχει η συλλογική σύμβαση που θα του το επέτρεπε να το κάνει με αποδεκτό νομικά τρόπο.

Όσον αφορά στις αμοιβές ο Θ. Βενιάμης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (μέλος της οποίας είναι και η ΠΕΝΕΝ) εκπροσωπεί και τη Διεθνή Ένωση Ναυτικών και ξέρει ποια μισθολόγια επικρατούν. “Αυτά τα πληρώματα έχουν ένα μισθολόγιο, μια σύμβαση. Ο ναυτόπαις είναι περίπου στα 700-800 δολάρια. Ο ναύτης είναι 1.800 ευρώ. Γιατί κάποιοι σαν τον κ. Νταλακογιώργο θέλουν και μπλοκάρουν στο όνομα συνδικαλιστικών αιτημάτων το δικαίωμα αυτών των παιδιών να φύγουν από τις καφετέριες και το αδιέξοδο».

Αξίζει να σημειωθεί πως υπολογίζεται ότι στην περίπτωση που όλοι οι αξιωματικοί, καθώς και δύο ναυτικοί κατώτερου πληρώματος υψηλότερης ειδίκευσης στα ελληνόκτητα πλοία ξένης σημαίας αντικατασταθούν από Έλληνες, στην ελληνική οικονομία θα δημιουργούνταν αρχικά περίπου 32,5 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας οι οποίες θα παράγουν εισόδημα της τάξης των 997 εκατ. ετησίως. Αυτό προκύπτει από σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ που επίσης ανεβάζει την δυνητική μέγιστη συμβολή στην απασχόληση της ελληνόκτητης ναυτιλίας (πλήρης αντικατάσταση των αλλοδαπών ναυτικών, αξιωματικών και κατώτερου πληρώματος) μεσοπρόθεσμα στις 82,1 χιλιάδες θέσεις εργασίας και επιπλέον 1,8 δισ. ετήσιο εισόδημα από εργασία στη ναυτιλία.

Πηγή: Βενιάμης: Συνδικαλιστές εμποδίζουν 50.000 προσλήψεις με μισθούς 1.800 ευρώ στα ελληνόκτητα πλοία

Επίσης δείτε

Για φύλακες με μισθό 250 ευρώ τον μήνα εκβιάζουν οι Γερμανοί

Η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία Fraport, που έχει αναλάβει τη διαχείριση 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, …

Τις 100.000 θα φτάσουν οι διαγραφές στα “μπλοκάκια”

Ολοένα και περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες σπεύδουν στις εφορίες να κλείσουν τα “μπλοκάκια” τους, δηλαδή να …

ΟΑΕΔ: 12μηνο πρόγραμμα για 10.000 προσλήψεις

Την οριοθέτηση των διατάξεων που θα διέπουν την εφαρμογή του προγράμματος επιχορήγησης από τον ΟΑΕΔ …

Καταγγελία του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Μπράβοι εργοδοτών ληστεύουν μισθούς εργαζομένων στα ΑΤΜ

Εργοδότες φέρονται να ληστεύουν με την βοήθεια μπράβων τους εργαζομένους τους στα ΑΤΜ, σύμφωνα με …